СТАРТИРА ШВЕЙЦАРСКИ ПРОЕКТ ЗА ГРИЖИ ПО ДОМОВЕТЕ

04.05.2012 15:44

 

Медицински сестри ще лекуват възрастни и хронично болни по домовете, вместо да се налага трудноподвижните хора да посещават през ден джипито или да лежат в клиники без нужда.  Към края на годината законодателните промени трябва да бъдат приети в парламента и да влязат в сила,  за да се реализира швейцарският модел за грижи по домовете, който бе представен на пресконференция в централата на Българския червен кръст на 18 януари 2012 г.  
Медицинските сестри винаги са били в сянката на лекарите, държавата им осигурява обучение 4 години, а после не използваме пълноценно труда им, призна на пресконференцията здравният министър Стефан Константинов. Според него проектът ще помогне да се спре негативният процес на изтичането на медицински сестри от страната.  Заедно със свите колеги  социалният министър Тотю Младенов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев, в присъствиетото на швейцарската посланичка Регина Ешер, бяха изтъкнати предимствата на този модел за грижи по домовете, който не само е по-добър за пациентите, но е и по-евтин за държавата. Затова, според здравния министър, той трябва да обхване в бъдеще цялата страна и да се финансира адекватно.  В пресконференцията взеха участие още Мартин Фурер - ръководител "Международно сътрудничество" на Швейцарския Червен кръст, Христо Григоров - председател на БЧК, доц. д-р Красимир Гигов - генерален директор на БЧК,  д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК и др. Присъстваха и представители на съсловните организации, сред които и Петя Недкова, заместник председател на УС на БАПЗГ
        Продължителността на проекта е 3 години и 6 месеца с общ бюджет от 2 313 037 швейцарски франка, като приносът на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество е 1 980 000 швейцарски франка, а останалите средства са собствен принос на МТСП - 112 000 шв. фр., МЗ - 112 000 шв. фр., Швейцарския Червен кръст - 109 037 шв. фр.
        Проектът предвижда работа в няколко основни направления: адаптиране на нормативната база; разработване на единни национални стандарти за качество на медицинските грижи и социалните услуги в домашна среда; разработване на единни програми за обучение на медицински сестри и домашни помощници/ социални асистенти; остойностяване на предоставяните услуги и изработване на устойчиви механизми за тяхното финансиране.  За постигане на тези цели активна роля ще имат експерти от МЗ, МТСП и ШЧК, но във всяко едно от посочените направления проектът предвижда широко партньорство и с други компетентни институции и неправителствени организации, сред които Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Български лекарски съюз, Сдружението на общините в България,  Националната здравноосигурителна каса, медицинските университети и др.
     Проектът предвижда разкриването на четири Центъра "Домашни грижи" в четири общини на област Враца, в които ще бъдат осигурени обучение и заетост на 50 души - медицински сестри и домашни помощници, включително представители на ромската общност. Създадените центрове ще предоставят редовни професионални услуги на повече от 400 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания.