Необходимост от подобряване информираността на обществото относно превенцията на мозъчно-съдовите заболявания

05.09.2013 18:30

Доклад "Необходимост от подобряване информираността на обществото относно превенцията на мозъчно-съдовите заболявания"

 

Автори: Цветелина Димитрова, Кремена Тодорова, ас. Анна Георгиева

Институция: Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" - гр. Варна, ФОЗ, Катедра "Здравни грижи"

Докладът е изнесен при участие в Единадесета национална научна сесия за студенти и преподаватели в Плевен, 25-26 октомври 2012 г. Публикувано е резюме в Сборник доклади и резюмета, стр. 79; ISBN 978-954-756-122-9 

 

Резюме 

Въведение: Днес мозъчно-съдовите заболявания заемат челна позиция сред социално значимите заболявания. Проведеното проучване е посветено на Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври. Цел: Да се изследва мнението на пациентите относно необходимостта от подобряване информираността на  обществото за превенцията на мозъчно-съдовите заболявания. Материали и методи: Изследвано е мнението на 126 пациенти, от практики на общо практикуващи лекари във Варна, чрез пряка групова анонимна анкета, през август 2012 г. Резултати и обсъждане: Две трети от участниците в проучването са жени (70%), половината от респондентите са с висше образование (50%) и са на възраст от 19 до 29 години (51%). Анализът на резултатите разкрива, че приблизително половината от анкетираните не познават рисковите фактори, водещи до мозъчно-съдови заболявания (43%). Останалите показват непълни познания (57%), а само двама участници в изследването са напълно запознати с рисковите фактори. Днес, модерните технологии осигуряват лесен и бърз достъп до информация. Повече от половината от респондентите получават информация относно профилактиката на мозъчно-съдовите заболявания от интернет (59%). Според мнозинството от анкетираните са необходими повече информационни кампании за запознаване с рисковите фактори и профилактиката на мозъчно-съдовите заболявания (94%), а значителна част от тях биха взели участие в организирана информационна среща с лекар-специалист и медицинска сестра по разглеждания проблем (72%). Заключение: Подобряването на информираността  на обществото относно превенцията на мозъчно-съдовите заболявания изисква системен, интердисциплинарен подход, включващ участието на всички заинтересовани лица по проблема.

 

Доклада можете да свалите и прочетете от тук: Необходимост от подобряване информираността на обществото относно превенцията на МСЗ.pdf (731051)