Необходимост от комплексни стратегии за справяне със стреса сред студентите медицински сестри

05.09.2013 18:41

Доклад "Необходимост от комплексни стратегии за справяне със стреса сред студентите медицински сестри"

 

Автори: Цветелина Димитрова, ас. Анна Георгиева

Институция: Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" - гр. Варна, ФОЗ, Катедра "Здравни грижи"

Докладът е изнесен при участие в Първа национална студентска сесия, 29-31 март 2013 г. Публикувано е резюме в Сборник резюмета, стр. 25

 

Резюме 

Според редица изследвания, студентите медицински сестри често изпитват стрес по време на учебните и практическите занятия, свързани с професионалната им подготовка, което може да доведе до психологическо и емоционално увреждане. Цел: Да се изследва мнението на студентите от втори курс, специалност „Медицинска сестра” относно необходимостта от комплексни стратегии за справяне със стреса по време на обучението им в Медицински университет – Варна. Материали и методи: Анализ на литературни, електронни източници и анкетен метод. Изследвано е мнението на 34 студенти в първи и втори курс, специалност „Медицинска сестра” в Медицински университет – Варна чрез прякa груповa анонимна анкета. Изследването е проведено през април 2011г. – юни 2012 г. Резултати: Студентите медицински сестри прилагат различни стратегии за справяне със стреса. Според повече от половината анкетирани предложените от нас стратегии за справяне – ефективно управление на времето, достатъчно почивка и здравословен релакс и поддържане и подобряване на системите за социална подкрепа трябва да се прилагат комплексно, за да имат максимален ефект. Въпреки, че осъзнават необходимостта от комплексен подход, студентите медицински сестри използват едновременно една или максимум две стратегии. Заключение: Справянето със стреса  сред студентите медицински сестри е сложна задача, изискваща многостранни усилия. Необходимо е изследванията в тази посока да продължат, с оглед идентифициране на основните проблеми свързани със стреса при студентите и своевременната им подкрепа, чрез  прилагане на комплексни, а също изпробването и на нови стратегии. 

 

Доклада можете да свалите и прочетете от тук: Необходимост от комплексни стратегии за справяне със стреса сред студентите медицински сестри.pdf (340670)