Медицинските сестри ще се грижат за пациентите по етичен кодекс

06.11.2011 10:00

Етичен кодекс, който ще определя отношението на медицинските сестри и акушерките към пациентите, лекарите и колегите им, приеха делегатите на първия конгрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Той се проведе в София вчера, на него присъстваха почти 600 представители на съсловието от цялата страна, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Асоциацията на професионалистите по здравни грижи съществува от доста време, едва през тази година обаче се прие закон, който я превърна в съсловна организация. В нея са длъжни да членуват всички медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти, зъботехници, масажисти.

Общо броят им за 2005 г. е 32 хил. души, от които сестри са 23 хил., сочат данните на асоциацията. "Това означава, че на една сестра се падат по лекар и половина, а трябва да е обратното. Липсата на достатъчно кадри води до занемаряване на грижите за болните", смята проф. Станка Маркова, председател на БАПЗГ. Според здравния министър обаче медицинските сестри са достатъчно на брой.

Професионалистите по здравни грижи трябва да създават условия, които да подобряват здравето на хората, пише в етичния кодекс, който прие асоциацията. Те са длъжни да информират пациентите за заболяването и методите на лечение, да се пазят от лични облаги и манипулации.

Медицинските сестри и акушерките нямат право да приемат подаръци, услуги или покани за гости от болните, пише още в етичния кодекс. Те трябва да внимават какво говорят за лекарите или колегите си, така че да не накърнят честта и достойнството на съсловията. Освен това трябва да изпълняват точно лекарските предписания и да уведомяват медиците, ако животът на пациента е застрашен.

Ако някой от професионалистите по здравни грижи наруши тези правила, ще бъде наказан. Санкциите варират от порицание през глоба до пет минимални заплати и заличаване от съсловния регистър от три месеца до три години.

На първия си конгрес освен етичен кодекс медицинските сестри и акушерки избраха още свой устав, правила за сертифициране и ръководство.

За председател на асоциацията бяха номинирани проф. Станка Маркова и Румяна Меченска от Плевен. За главен секретар беше предложена Дафинка Коцева от София, а за заместник-председатели - Милка Василева, Петя Найденова и Снежана Ранчова от София. 

 

 

МАРИЯ ЧИПИЛЕВА

05 Дек 2005,

 

Източник: https://www.karieri.bg/show/?storyid=8097?ref=miniurl