Флорънс Найтингейл

29.07.2011 22:01

  Флорънс Найтингейл (на английски: Florence Nightingale; 12 май 1820, Флоренция — 13 август 1910, Лондон) е милосърдна сестра и обществен деятел от Великобритания.

Биография

Флорънс Найтингейл е родена на 12 май 1820 г. във Флоренция. В периода 1837 - 1839 пътешества с родителите си из Европа. През 1849 посещава Институт диаконис в Кайзерверт (Германия) и се връща в Англия с твърдото намерение да стане милосърдна сестра. През 1853 започва да управлява неголяма частна болница на Харли Стрийт в Лондон.

През октомври 1854, в период на Кримската война, Флорънс, заедно с 38 помощници, спред които има монахини и милосърдни сестри, се отправя към полевите болници, в началото в Скутари (Турция), а след това и е Крим. Последователно провежда принципите на санитарството и грижата за ранените. В резултат, за по-малко от 6 месеца смъртността в лазаретите спада от 42 до 2,2 %.

През 1856 г. със свои пари Флорънс издига в Крим голям кръст от бял мрамор в памен на войниците, лекарите и медицинските сестри, загинали в Кримската война.

Кримската война прави Флорънс национална героиня. Връщащите се от фронта войници разказват легенди за нея, наричайки я "дамата със светилника", тъй като през нощите с лампа в ръка, тя като добър светъл ангел, сама обхожда палатките с болните.

След връщането й в Англия през 1856 на Найтингейл е възложено да реорганизира армейската медицинска служба. През 1857г. правителството заделя средства за организация на комисия по провеждане на необходимите реформи. През 1859г. военен министър става отново Хърбърт, с негова помощ Флорънс Найтингейл успява да постигне това, което иска - болниците са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният персонал задължително минава през необходимата подготовка, в болниците се въвежда строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военно-медицинска школа, а в армия започва разяснителна работа за важността на профилактиката на болестите.

Найтингейл е способна математичка, занимава се и със статистически изследвания. Става новатор в използването на методите на инфографиката в статистиката, в частност, кръгови (секторни) диаграми. През 1859 г. е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация.

"Диаграма за причините за смъртността в армията на изток" от Флорънс Найтингейл  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Nightingale-mortality.jpg/800px-Nightingale-mortality.jpg 

Тя пише няколко книги — "Бележки за факторите, влияещи на здравете, ефективността и управление на болниците в британската армия" (Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency and Hospital Administration of the British Army, 1858) и "Как да се грижим за болните" (Notes on Nursing: What It Is and What It Is Not, 1860).

По време на войната Найтингейл успява да събере чрез подписка голяма сума пари, с които през 1860 организира първото в света училище за милосърдни сестри при болницата "Свети Тома" в Лондон. Скоро випускници на това училище започват да създават аналогичени учреждения и в други болници.

Умира на 90-годишна възраст, в съня си, в Лондон на 13 август 1910. Предложението да бъде погребана в Уестминстърското абатство е отклонена от нейните роднини, и тя е погребана в църквата "Св.Маргарет" в Хемпшър.

 

Световно признание

През 1883 г. Найтингейл е наградена с Кралският Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден "За заслуги".

През 1912г. Лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец (които от ноември 1991 се наричан Международна Федерация на Обществата на Червения кръст и Червения полумесец), учредяват медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

На 12 май, денят, когато е родена Флорънс Найтингейл, светът отбелязва

Международният ден на медицинската

сестра.  

Гробът на Флорънс Найтингейл в двора на църквата "Св. Маргарет" в Хемпшир

 

 

Източник: https://bg.wikipedia.org/

 

За любознателните

"100 личности - хората, променили света. Флорънс Найтингейл": https://docs.google.com/leaf?id=0B6R9lq8_gRP6MDMzN2NmMzMtNDY0Ni00ZThlLWEzZDMtZmU4N2YzMDkwMmI0&hl=en_US