12 май – Международен ден на сестринството

25.04.2012 19:54

 

12 май – Международен ден на сестринството

 

На 14 май 2012г. Катедра Здравни грижи към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, за втора поредна година ще отбележи Международния ден на сестринството. Тържественото честване е организирано в аудитория "Проф. д-р Г. Капрелян" (РЗИ) от 11.00 часа.

Катедра Здравни грижи и всички студенти от специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” отправят покана към всички, свързали живота и професионалния си път със сестринството!

12 май е рождената дата на Флорънс Найтингейл – първата жена, която поставя основите на съвременното сестринство, като го прави наука. Тя е сред стоте най-влиятелни жени за всички времена в човешката история. Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. След войната става героиня на Англия. През 1859г.  издава книгата „Бележки за болниците”. В нея определя основните  принципи и стандарти, които трябва да следват болниците в грижите си за пациентите. Някои от тези принципи са валидни и актуални и в съвременната медицина и здравеопазване. Наричат я „Дамата с лампата”, защото въвежда правилото сестрите да наблюдават болните и нощем. През 1860 г.  основава първото светско училище за медицински сестри „Найтингеил” към болницата „Сейнт Томас” в Лондон.  Флорънс Найтингейл е първата жена, която получава орден за специални заслуги. Тя оставя много дълбоко влияние в болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия.

Във връзка с това Международния сестрински комитет решава 12 май, нейната рождена дата, да се отбелязва. Това решение е от 1935 година, а като Международен ден на сестринството във всички страни започва да се чества от 1965 година.

 

Статия от интернет по повод отбелязания миналата година за пръв път Международен ден на сестринството - 2011-05-12.pdf (324,2 kB). Снимки от събитието може да видите в секция "Галерия снимки".